Domov » INDIJSKA KONOPLJA » Najbolj učinkovite luči za indoor gojenje – Kako izbrati luči za indoor gojenje rastlin

Najbolj učinkovite luči za indoor gojenje – Kako izbrati luči za indoor gojenje rastlin

Za gojenje v zaprtih prostorih potrebujemo primerno razsvetljavo, kot so luči za gojenje indoor grinšot. Sem spada tudi oprema za luči za gojenje, ter razni dodatki kot je cooltube, dušilka in podobno. V današnjem blog zapisu, si bomo podrobneje pogledali nekaj primerov luči za indoor gojenje. Pri notranjem gojenju rastlin, moramo poleg razsvetljave, upoštevati tudi druge dejavnike kot je temperatura ter vlažnost zraka.

Luči za indoor gojenje – Katere sijalke so najbolj učinkovite

Luči za indoor gojenje

Med najbolj učinkovite luči za indoor gojenje v osnovi spadajo HID, CFL in LED luči. To so trije različni tipi svetil, kateri dajejo tudi različne rezultate. Govorimo o temu, kakšna je valovna dolžina svetlobe ter kakšna je penetracija svetlobe. Valovna dolžina določa barvni spekter luči, sposobnost penetracije svetlobe, pa je izkoristek svetlobe. Izkoristek svetlobe pomeni, koliko svetlobe se bo potrošilo za fotosintezo.

CFL luči za gojenjeCFL sijalke za gojenje

HID žarnice za indoor gojenje

CFL je okrajšava za compact fluorescent lamp, ali kompaktna fluorescentna sijalka. To je zelo cenovno ugodna rešitev, katera pa ni toliko primerna kot ostale luči za gojenje indoor. Težava pri CFL je, da je penetracija svetlobe mnogo manjša, kot pri drugih lučeh. To pomeni da moramo CFL svetilke postaviti zelo blizu rastlin, da lahko sprejmejo dovolj svetlobe. Res je, da se CFL luči ne grejejo tako kot HID in LED, vendar, bodo v majhnem indoor prostoru vseeno preveč grele. Te luči so bolj primerne za izdelavo klonov ali sadik v začetni vegetativni fazi.

HID žarnice za indoor gojenje

HID je okrajšava za high intensity discharge ali po slovensko visokonapetostna sijalka. Med te luči spadajo MH ter HPS sijalke. MH pomeni metal halid ali sijalka na kovinske pare. HPS pomeni high pressure sodium ali visokotlačna natrijeva sijalka. MH je znana po temu da proizvaja predvsem modri spekter svetlobe in je primerna za fazo rasti rastlin. HPS pa generira bolj rdeče-oranžen spekter svetlobe in je namenjena bolj za fazo cvetenja. HID je zelo dobra izbira luči za indoor gojenje, v sedanjem času pa proizvajalci izdelujejo HPS luči katere generirajo oba dela spektra, rdeče-oranžen in modri del. Take luči, kot je na primer HPS Agro Grolux Sylvania, lahko uporabljamo za fazo rasti ter za fazo cvetenja. Imajo mnogo boljšo penetracijo svetlobe, le toploto moramo primerno odvajati, na primer s cooltube sistemom.

LED luči za gojenje rastlin

LED sijalke za gojenje

 

 

LED je okrajšava za light emmiting diode ali dioda katera oddaja svetlobo. To je novejši tip luči za gojenje indoor, kateri je zaslovel po razmahu proizvodnje LED modulov. LED sijalke imajo najboljšo penetracijo svetlobe zato potrebujemo manj elektične moči W.  LED luči, katere so namenjene gojenju v notranjih prostorih, morajo imeti vgrajena dva tipa LED modulov, rdeče-oranžnega ter modrega. Na ta način dosežejo da je taka LED luč primerna za fazo rasti in za fazo cvetenja.

Kako izbrati žarnice za gojenje rastlin

Če ste prebrali zgornje opise luči za gojenje v notranjih prostorih indoor, potem bi odgovor na to vprašanje moral biti že znan. Najbolj učinkovite za indoor gojenje so LED sijake, katere so sicer tudi najdražje. Pri LED lučeh imamo tudi manj težav z odvajanjem toplote, saj se ne grejejo toliko kot npr. HID. LED luči lahko povečajo količino pridelka in tudi povečajo količino eteričnih olj in terpenov. Pri gojenju indijske konoplje pa povečajo tudi vsebnost THC.

Poleg LED luči za gojenje rastlin, pa moramo omeniti tudi HID svetila HPS sijalke Agro, saj te lahko uporabljamo skozi celoten življenjski ciklus konoplje. So cenejše od LED luči in dajejo obilen pridelek. Penetracija svetlobe, torej izkoristek svetlobe je zelo visok, kar je zelo pomembno ko gojimo indijsko konopljo. HPS Agro so tudi najbolj razširjene in najbolj priljubljene luči za gojenje. Najbolje je HPS Agro sijalke uporabljati s “cool tube”, ker jim moramo odvajati toploto, katera se ustvarja ko žarnica sveti. Previsoka temperatura je pri indoor gojenju lahko velika ovira, saj se pregreva tudi substrat v katerem gojimo. To pomeni, da se bodo naše korenine pregrevale, kar pripelje do spremembe pH in korenine ne morejo več vsrkat hranil. V taki situaciji pride do nutrient lockout ali zaklepanja hranil, tako da rastline, kljub obilo hranil stradajo.

viri: AB