Domov » INDIJSKA KONOPLJA » Kaj so luči za gojenje konoplje in katere naj izberemo

Kaj so luči za gojenje konoplje in katere naj izberemo

V današnjem blogu se bomo osredotočili na luči za gojenje konoplje grinšot ter katere naj izberemo. Svetila za gojenje konoplje morajo biti precej močna in imeti dovolj veliko pokritost s svetlobo. Med najboljša svetila za vzgojo indijske konoplje definitivno spadajo LED ter HID luči za gojenje. Največji razlog za to je, da lahko oba tipa svetil ustvarita tudi dovolj velik pridelek. V nadaljevanju bloga si bomo podrobno ogledali kaj so luči za gojenje konoplje indoor.

Kaj so luči za gojenje konoplje in katere so njihove glavne lastnosti

luči za gojenje konoplje

Luči za gojenje konoplje so luči, katere oddajajo spekter svetlobe, katerega potrebujejo rastline konoplje. Ker indijska konoplja raste v osnovi v dveh fazah (faza rasti in faza cvetenja) potrebuje vsaka faza specifičen spekter svetlobe. Poleg standardnega modrega in rdečega spektra pa znanstveniki ugotavljajo da tudi zeleni del ter UVB spekterm kateri poveča tudi vsebnost THC v konoplji.

Pri lučeh za gojenje konoplje je pomembno da oddajajo primeren spekter svetlobe, katerega indijska konoplja potrebuje za rast in za cvetenje. V fazi rasti marihuana potrebuje modri del spektra svetlobe, torej svetlobo valovne dolžine med 400 nm – 500 nm. Idealna valovna dolžina naj bi bila 460 nm. Ta tip svetlobe je nujno potreben za zdrav razvoj rastlin konoplje v vegetativni fazi. Ko pa konoplja preide v fazo cvetenja pa ji ta spekter svetlobe ne odgovarja več. V fazi cvetenja konoplja potrebuje rdeči del spektra svetlobe, kateri ima valovno dolžino 620 nm – 780 nm. Najboljša valovna dolžina za fazo cvetenja je 660 nm. Brez tega spektra svetlobe marihuana ne more izdelati cvetov ali pa so cvetovi zelo majhni. (1)

LED luč za gojenje konopljeLED luč za gojenje konoplje

LED sijalke so novejša svetila in šele pridobivajo na priljubljenosti. Njihova prednost je, da mnoga LED svetila ustvarjajo modro in rdečo svetlobo ki je potrebna za rast in za cvetenje. Vse skupaj je v enem svetilu in med vzgojo konoplje ni potrebno spreminjati sijalk. Poleg tega imajo mnoge LED luči za gojenje konoplje vgrajene tudi diode, katere ustvarjajo tudi UVB spekter svetlobe.

HID luč za gojenje konopljePrednosti LED luči:

  • so mnogo manjše kot na primer HID luči
  • se manj grejejo kot HID sijalke
  • svetlobni spekter je bolj primeren za gojenje konoplje
  • imajo manj težav z odvajanjem toplote
  • imajo zelo dolgo življenjsko dobo

Slabosti LED luči:

  • so dražja rešitev kot HID luči
  • količina pridelka je lahko od 0,5 g/W do 1 g/W – kar je manj kot pri HID lučeh
  • popravilo takih luči je bolj komplicirano in zato tudi dražje

HID luč za gojenje konoplje

Pri HID lučeh za konopljo bomo preučili dve kombinaciji luči, prva bo MH + HPS in druga bo HPS Agro. Ta dva sistem za sedaj dajeta tudi najbolj obilen pridelek, ki je večji kot z LED lučmi. Sploh če imamo novejše digitalne dušilke na katere lahko priključimo vse tri luči, MH, HPS in HPS Agro.

MH + HPS sistem luči

Pri tem sistemu uporabljamo dve različni sijalki in sicer MH in HPS. MH sijalko uporabljamo za fazo rasti konoplje, HPS sijalko pa za fazo cvetenja konoplje. Pri tem sistemu imamo rastline konoplje pod MH lučjo 18 h pod svetlobo in 6 ur v temi. Ko pa želimo, da rastlina konoplje preide v fazo cvetenja zamenjamo MH luči za HPS luči za gojenje konoplje. Poleg tega skrajšamo tudi dolžino svetlobe (dneva) na 12 ur svetlobe in 12 ur teme.

HPS Agro luči za gojenje

V HPS Agro sistemu uporabljamo le eno sijalko, saj oddaja ta podobno kot LED sijalka oba spektra svetlobe. Ne gelede na režim 18/6 ali 12/12 uporabljamo Agro HPS skozi cel življenjski ciklus konoplje. Tudi količina pridelka, je pri HPS Agro sistemu večja in so zelo dobra alternativa dražjem LED sistemu. HPS Agro sijalke lahko kupimo v variantah 250W, 400 W, 600 W in 1000 W.(2)