Domov » SEMENA KONOPLJE » Konopljina semena in njihova vsestranska uporaba

Konopljina semena in njihova vsestranska uporaba

Konopljina semena so zelo bogata zakladnica hranil, ki jih ne najdemo tako zlahka pri drugih rastlinah. Moramo poudariti, da se iz konopljinih semen izdeluje konopljino olje, konopljini proteini ter oluščena konopljina semena. Poleg tega pa se semena konoplje uporabljajo za vzgojo konoplje iz katere lahko pridobivamo celo paleto novih izdelkov. Konopljina semena

Konoplja ali indijska konoplja je rastlina, ki izvira iz Azije in je človeštvu znana že več kot 6000 let. Uporabljali so jo v tradicionalni kitajski medicini že leta 2727 pr. n. št., kar zasledimo v delu kitajskega cesarja Shennonga, Běncǎo Jīng.

Konopljina semena ne vsebujejo kanabinoidov, tako kot rastlina konoplje. Prav zato so v Sloveniji dovoljena, ne glede na to ali iz njih zraste prepovedana ali dovoljena konoplja (canabis).

Semena tistih vrst konoplje, katere proizvajajo kanabinoid THC v večjih količinah, so v Sloveniji dovoljena le v zbirateljske namene.

Takih konopljinih semen, ne smemo kaliti, nikakor pa ne saditi, saj bi v tem primeru bili kazensko Konopljina semena sestavaodgovorni.

Konopljina semena in njihova uporaba v prehrani

Semena konoplje uporabljamo v prehrani za izdelavo konopljinega olja, konopljinih proteinov in konopljine moke. Ko pa konopljina semena oluščimo dobimo oluščena semena konoplje, katera dodajamo solatam, smoothie-jem, sladicam itd.

Sestava konopljinih semen

Konopljina semena so med najbolj popolnimi viri esencialnih in ne-esencialnih aminokislin, katere so glavni gradniki beljakovin. Torej te aminokisline, so glavni gradniki naših mišic in so prav zato tako pomembni. Hkrati pa so ti proteini iz konopljinih semen zelo lahko prebavljivi.

Poleg tega pa konopljina semena vsebujejo tudi esencialne maščobne kisline Omega 3 in Omega 6 v idealnem razmerju za človeka 3:1. Poleg Omega maščobnih kislin, so semena konoplje bogat vir GLA – gama linolenske kisline, katero najdemo tudi v materinem mleku.

Ta čudovita semena indijske konoplje, so tudi dober vir vitaminov skupine B – B1, B2, B3, B5  in B6. Vsebujejo pa tudi druge vitamine kot je naprimer vitamin E. Tega dobimo na 100 g kar 108 % PDV (priporočen dnevni vnos). Zanimiva je tudi vsebnost Magnezija, kateri je v človeške telesu odgovoren za 300 različnih procesov. Tega na 100 g dobimo kar 168 % PDV. (1)

Hranilna vrednost za konopljina semena

Hranilna vrednost na 100 g:  Energijska vrednost 2428 kJ / 580 kcal │ Maščobe 48 g │   od tega nasičene maščobe 4,8 g │   od tega enkrat neneasičene m. 5,5 │   od tega večkrat nenasičene m.k. 38 g │ Ogljikovi hidrati 7 g │   od tega sladkorji 0 g │ Prehranske vlaknine 3 g │ Beljakovine 37 g  │ Sol 0 g │ Fosfor 1400 mg  (200 % PDV*) │ Magnezij 630 mg  (168 % PDV*) │ Vitamin E 13 mg  (108 % PDV*) │ Železo 10 mg  (71 % PDV*) │ Omega-3 m.k. 9,6 g │ Omega-6 m.k. 28,8 g │ Omega-9 m.k. 4,8 g      *PDV – Priporočen dnevni vnos (2)

Konopljina semena Uporaba glede na bolezenska stanja

 

Konopljina semena Uporaba

Konopljina semena in izdelke, katere pridobivamo iz konopljinih semen, se uporabljajo za blaženje bolezenskih stanj ali za ohranjanje ravnovesja.

Za katera stanja se uporabljajo konopljina semena si oglejte v spodnji listi:

 

 • Artritis in bolečine v sklepih
 • Izguba teže
 • Zdrava prebava
 • Zdravje las, kože in nohtov
 • Rak
 • Zdravje srca

Konopljina semena in izdelki iz njih

Iz konopljinih semen lahko izdelamo zelo hranilno bogate izdelke, hkrati pa imajo ti izdelki sestavine, katere težko najdemo med ostalo hrano. Pobližje bomo pogledali konopljino olje, konopljini proteini ter oluščena konopljina semena.

konopljina semena izdelki

Konopljino olje

Konopljino olje je hranilno zelo kvalitetno olje, saj vsebuje skoraj 81% esencialnih maščobnih kislin in sicer: 

 • 54% Omega 6 maščobne kisline (linolna kislina)
 • 54% Omega 3 maščobne kisline (alfa linolenska kislina)
 • 3-5% GLA (gama linolenska kislina) – najdemo jo tudi v materinem mleku, spirulini in seveda, konopljinih semenih

Te esencialne maščobne kisline so med sabo v idealnem razmerju za človeka.

( 3 X Omega 6 : 1 X Omega 3 – 3:1).

Nobena druga olja, bogata z Omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, nimajo takega razmerja.

Konopljini proteini

Konopljini proteini, so pridelani s predelavo konopljinih semen, katerim so predhodno odvzeli (iztisnili) konopljino olje. So izredno bogati z beljakovinami (aminokislinami) in vsebujejo še Omega maščobne kisline. Konopljini proteini vsebujejo:

 • 22 aminokislin – osnovnih gradnikov naših mišic
 • Omega 3 in Omega 6 maščobne kisline
 • klorofil, ki je po sestavi zelo podoben hemoglobinu
 • tokoferole in tokotrienole, ki so del vitaminov skupine E
 • globulinske proteine Edestin (hrbtenica našega DNK) in Albumin, slednjega najdemo tudi v jajčnem beljaku
 • glutaminska kislina (4, 4a)

Oluščena konopljina semena

Konopljina semena, zaradi lažje in boljše uporabe predhodno oluščijo in tako dobimo oluščena konopljina semena. Kaka semena so bolj zdrava za uporabo. Konopljina semena imajo zelo zanimivo sestavo in so nadvse primerna za človeško prehrano.

konopljina semena oluščena

Poglejmo nekaj lastnosti oluščenih konopljinih semen:

 • Omega 3 in Omega 6 maščobne kisline, katerih vsebujejo 47%
 • beljakovine (aminokisline) skupaj esencialne in ne-esencialne 36%
 • Ogljikovi hidrati 12% (5)

Konopljina semena za sajenje in za zbirateljske namene

Konopljina semena za sajenje

Industrijska konoplja

Konopljina semena, katera uporabljamo za vzgojo industrijske konoplje, nakupujemo pri avtoriziranih prodajalcih. Ta konopljina semena so dovoljena s strani vlade RS in EU. Prav iz te konoplje se pridobivajo konopljina semena za izdelavo konopljinega olja, konopljinih proteinov in konopljine moke.

Drugače pa je s semeni, katere lahko kupite za vzgojo prepovedanih sort konoplje torej marihuane. Ta semena sicer lahko kupite, vendar jih ne smete kaliti ter saditi. (6)

Indijska konoplja

Indijska konoplja je ime, ki se uporablja običajno za marihuano, torej za prepovedane sorte konoplje. Zaradi legalizacije indijske konoplje na Nizozemskem, se je to področje neverjetno razvilo. Danes poznamo sorte indijske konoplje, katere so izključno za rekreativne namene ter sorte indijske konoplje, katere so za namene zdravljenja. Tak primer je medicinska konoplja. (7)

Konopljina semena z visokim THC – Indijska konoplja

Znanost je semena indijske konoplje (marihuana) iz katerih se gojijo prepovedane sorte indijske konoplje, dvignila na zelo visoko raven. Sedaj poznamo vrete indijske konoplje, katere prej nismo poznali. Ta indijska konoplja proizvede tudi do 30 % kanabinoida THC.

 • Konopljina semena za vzgojo moških in ženskih rastlin marihuane – to so normalna semena konoplje, katera šele kasneje pokažejo spol
 • Konopljina semena za vzgojo samo ženskih rastlin marihuane – to so feminizirana semena konoplje (feminized seeds)
 • Konopljina semena za vzgojo samo ženskih samocvetnih (autoflower semena) rastlin marihuane – to so feminizirana semena konoplje, križana s sorto Ruderalis, katera ni odvisna od števila ur osvetlitve, temveč dozori po določenem času (8)
Medicinska konopljina semena – medicinska konoplja

Pri zdravljenju z indijsko konopljo so znanstveniki ugotovili, da deluje bolje, če vsebuje še kanabinoid CBD.

Zato so začeli križati sorte indijske konoplje z sortami industrijske konoplje.

Tako je nastala medicinska konoplja in medicinska konopljina semena.

Določene vrste industrijske konoplje so zelo bogate s kanabinoidom CBD in so zato zelo primerne za izdelavo sort bogatih s THC in CBD.

To je medical marijuana ali medicinska konoplja. Tako so nastala medicinska semena konoplje ali medical seeds za vzgojo medicinske konoplje. (9)