Domov » INDIJSKA KONOPLJA » Kako poteka gojenje konoplje – Indoor gojenje vs. outdoor gojenje

Kako poteka gojenje konoplje – Indoor gojenje vs. outdoor gojenje

 

V današnji blog objavi se bomo posvetili temi gojenje konoplje indoor in outdoor. Torej govorili bomo o gojenju konoplje v zaprtih prostorih (indoor) ter o gojenju na odprtem (outdoor). Vsak od teh dveh sistemov gojenja ima svoje prednosti ter slabosti in prav tem se bomo danes posvetili. Osnovne razlike med outdoor in indoor gojenjem se vidijo pri gnojilih, stroških električne energije ter možnostjo zalivanja konoplje.

gojenje konoplje

Kako poteka gojenje konoplje

Gojenje konoplje je postopek, kateri ima kar 6 faz, odvisno od tega kako gledamo na posamezno fazo. Faze si sledijo v zaporedju, tako da je za bralca logično, kaj je naslednja faza.

 1. faza Izbira in kaljenje semen konoplje – Ko izberemo primerna semena konoplje za gojenje jih damo kalit. Za zunanje gojenje uporabimo sorte, katere dozorijo septembra ali začetek oktobra. Za notranje gojenje običajno ne gledamo kaj preveč na to, saj sami določamo, kdaj bo konoplja začela cveteti.
 2. faza  Sajenje semen in sadike konoplje – Ko semena konoplje vzklijejo jih posadimo v manjše lončke. Običajno se ta postopek izvaja tako za indoor kot za outdoor gojenje. Za outdoor pa lahko posadimo seme direktno v zemljo, a je uspeh takega gojenja precej manjši.
 3. faza Presajanje in faza rasti – To je čas, ko sadiko indijske konoplje presadimo v večje vaze za gojenje indoor ali direktno v zemljo za outdoor. Pri notranjem gojenju to običajno naredimo po 2 tednih faze ukoreninjenja sadik. Pri gojenju na odprtem pa čakamo običajno 15. maj in po temu datumu posadimo sadike konoplje.
 4. faza Cvetenje konoplje – Pri notranjem gojenju sami določimo, kdaj bo rastlina marihuane prešla v fazo cvetenja. To naredimo tako da ji zmanjšamo čas osvetlitve ter dodamo gnojila za cvetenje. Pri zunanjem gojenju nimamo teh možnosti, je pa pomembno, da ne sadimo konoplje prehitro, saj se ji bo podaljšal čas cvetenja. Prav zato je čas po 15. maju idealen, saj po 21. juniju, začne dolžina dneva upadat, kar konopljo prisili v cvetenje.
 5. faza Pobiranje pridelka in sušenje konoplje – Ko pri notranjem gojenju pobiramo pridelek, nimamo neke dodatne nevarnosti in pridelek lahko obesimo v growbox in ga tam sušimo. Pri zunanjem gojenju pa je nevarnost, da nas kdo vidi ko konopljo pobiramo ali da nas kdo ustavi med transportom na lokacijo sušenja.

Lahko pa si ogledate spodnji video posnetek, kako poteka gojenje konoplje.

Indoor gojenje vs. Outdoor gojenje

Indoor gojenje konoplje vs. Outdoor gojenje konoplje

Osnovne prednosti in slabosti med indoor gojenjem konoplje in outdoor gojenjem si lahko preberete v spodnjih alineah.

Zalivanje:

 • Indoor gojenje konoplje nam omogoča da imamo popoln nadzor nad količino in kvaliteto vode, s katero zalivamo rastline.
 • Outdoor gojenje marihuane pa nam ne daje te možnosti, razen če gojimo marihuano ob hiši ali nekemu izviru vode.

Škodljivci in bolezni:

 • Pri indoor gojenju imamo tudi nadzor nad raznimi škodljivci in jih lahko lažje odpravimo. V primeru bolezni konoplje lahko zlahka poiščemo rešitev in ozdravimo rastlino.
 • Pri outdoor gojenju smo običajno prepuščeni sreči, saj so običajno taki kotički težko dostopni in neradi pogosto hodimo tja. Prav zato imamo mnogo manj nadzora nad škodljivci in boleznimi, razen če težav ne opazimo pravočasno.

Gnojenje:

 • Pri indoor gojenju, lahko vedno sami določimo, koliko hranil je prejela posamezna rastlina konoplje. Gnojila za konopljo dodajamo po določenem sistemu, katerega proizvajalci gnojil imenujejo “grow schedule”.
 • Pri outdoor gojenju konoplje pa moramo zemljo vnaprej pognojiti in moramo iz izkušenj vedeti koliko gnojil dodati. Poleg tega pa npr. v fazi cvetenja indijska konoplja ne potrebujemo toliko dušika, a če ga vaše gnojilo še vedno izloča, bo konoplja cvetela dalj časa.

Cvetenje:

 • Indoor gojenje nam omogoča, da sami določimo, kdaj gredo rastline konoplje v cvetenje, s tem, da zmanjšamo število ur osvetlitve iz 18/6 na 12/12. Hkrati pa lahko cvetenje spodbudimo še z dodajanjem gnojila za cvetenje. Poleg tega pa lahko tudi skrajšamo čas cvetenja z rednim dodajanjem primernih dodatkov za cvetenje konoplje.
 • Outdoor gojenje nam ne omogoča vplivati na začetek cvetenja, saj smo odvisni od vremena in letnih časov. Hkrati pa ne moremo uporabiti dodatkov za hitrejši začetek cvetenja in dodatkov za hitrejši zaključek cvetenja.

Med poznavalci marihuane velja da indoor gojenje konoplje, daje mnogo kvalitetnejši pridelek z močnejšim vonjem in bolj težkimi cvetovi.

Uporabljeni internetni članki:  Leafly   Wikileaf